Fakta dan Tips Memilih Raspberry
Terdapat biasanya dua tanaman raspberi: bearing Jun, dan Kejatuhan (atau everbearing). Di Amerika Syarikat, tanaman pertama raspberi biasanya puncak semasa Jun di Selatan, dan pada bulan Julai di Utara.
Tanaman Kejatuhan bermula pada akhir bulan Julai dan masing-masing lewat Ogos dan berterusan sehingga beku. Tanaman boleh siap pada pelbagai masa bulan bergantung kepada bahagian negara yang anda berada. Dalam usaha untuk menghasilkan Raspberi tempatan yang baik, pengeluar bergantung satu musim bunga dan musim panas yang tidak terlalu panas dan kering, dan tidak terlalu basah. Raspberi boleh cerewet dan mudah terdedah kepada kulat jika ia terlalu basah

Fakta dan Tips
- Raspberi datang dalam pelbagai warna selain merah: ada juga raspberi hitam, ungu dan emas.
- Raspberi adalah makanan yang sangat sihat; mereka adalah Vitamin C yang tinggi dan secara semula jadi tidak mempunyai lemak, kolesterol atau sodium. Mereka juga adalah sumber yang baik daripada besi dan folat (yang digunakan terutamanya dalam rawatan sel-sel darah merah yang rendah atau anemia). Raspberi mengandungi bahan semulajadi yang dipanggil asid elagik, yang merupakan (kanser mencegah) sebatian anti-karsinogenik. Raspberi telah ditunjukkan untuk menurunkan paras kolesterol darah tinggi dan pelepasan perlahan karbohidrat ke dalam aliran darah daripada pesakit kencing manis.
- Raspberi adalah tinggi dalam serat. Setengah kepada yang satu paun buah raspberry sehari boleh menyediakan puluh hingga tiga puluh gram serat yang mencukupi untuk keperluan nutrisi harian orang dewasa.
- Pilih montok, firma, beri merah sepenuhnya (atau kuning atau ungu jika itu adalah warna pelbagai). Buah yang belum masak tidak akan masak sekali dipilih. Apabila masak paling jenis, mencapai merah yang lebih gelap di gula puncak dan mereka yang berasingan dengan mudah membentuk teras yang masih melekat pada tumbuhan. Jika anda mesti tarik keras untuk mengeluarkan buah atau ia masih melekat pada terasnya, ia tidak masak!
- Raspberi 1 pain = 2 cawan = 500 ml dan kira-kira 3/4 paun (kira-kira 1/3 kg) dan baik untuk kira-kira 2 hingga 4 hidangan.
- 1 cawan raspberi adalah kira-kira 123 gram,
- USDA kata 1 cawan adalah kira-kira 64 kalori!
- Raspberi adalah sejenis Bramble, seperti beri hitam dan juga dikenali sebagai "beri Cane"
- Raspberi adalah berbeza daripada hitam dalam buah itu mempunyai teras berongga yang kekal pada tumbuhan apabila anda memilih raspberry itu.
- Raspberi begitu mahal di kedai runcit kerana, sejak mereka begitu lembut, mereka meremukkan dengan mudah, cepat dan merosakkan tidak kapal juga. Ini jauh lebih baik untuk mengambil anda sendiri!
- 2 pain (4 cawan) raspberi diperlukan untuk "pai 9
- 1 - 1¼ cawan = 10 oz. beri pakej dibekukan
- 1 cawan raspberi hanya 61 kalori dan kaya dengan serat pemakanan
- Raspberi yang tinggi kalium, vitamin A dan kalsium
- Raspberi mengandungi kira-kira 50% daripada elaun harian yang disyorkan vitamin C.
- Ladang U-pick Raspberry biasanya menjual beri oleh pound atau pain. Pain A sama dengan 3/4 paun buah segar.
- Adakah matematik dan berhati-hati untuk tidak lebih beli sebagai Raspberi cepat acuan apabila dibiarkan pada suhu bilik, dan hanya bertahan beberapa hari di dalam peti sejuk.
- Anda boleh membekukan beri bahawa anda tidak boleh menggunakan segera - hanya mencuci, memotong badan kapal kira dan pop mereka ke dalam beg ziplock, mengeluarkan udara sebanyak mungkin. Mereka sealers makanan vakum BENAR-BENAR melakukan kerja yang baik ini! Yang beri akan menyimpan untuk beberapa bulan tanpa dibekukan udara.
Sebelum anda meninggalkan untuk pergi ke ladang:
- Selalu panggilan sebelum anda pergi ke ladang - Raspberi dipengaruhi oleh cuaca (terutamanya hujan dan suhu yang lebih sejuk) lebih daripada kebanyakan tanaman. Dan apabila mereka berada dalam musim, keluar mengundi yang besar boleh memilih bidang yang bersih sebelum tengah hari, jadi CALL pertama!
Pulang awal. Pada hujung minggu, maka bidang yang dipilih bersih dengan NOON!
- Kebanyakan penanam memberikan memilih bekas yang direka untuk Raspberi, tetapi mereka mungkin mengenakan bayaran untuk mereka; pastikan anda panggilan sebelum anda pergi untuk melihat jika anda perlu membawa bekas.
Jika anda menggunakan bekas sendiri, ingat bahawa penumpukan Raspberi lebih dari 3 inci dalam akan Smush beri lebih rendah. Dishpans plastik, logam ketuhar kuali dengan 3 inci sisi tinggi dan periuk besar membuat bekas yang baik. Saya suka dengan bekas simpanan yang menggembirakan seperti yang di sebelah kanan.
Membawa sesuatu untuk minum dan makanan ringan beberapa; anda akan terkejut bagaimana anda boleh bekerja sehingga dahaga dan selera! Dan jangan lupa topi dan pelindung matahari matahari. Bugs biasanya tidak masalah, tetapi beberapa DEET mungkin baik untuk membawa bersama-sama jika ia telah hujan.
Tips Cara Pilih Raspberi
- Perlahan-lahan memahami berry jari dan ibu jari anda, dan
- tunda perlahan-lahan.
- Jika ia sudah masak, ia dengan mudah akan terkeluar di tangan anda, meninggalkan bahagian tengah melekat pada batang.
- Mengulangi operasi ini menggunakan kedua-dua tangan sehingga setiap memegang 3 atau 4 buah.
- Dengan teliti letakkan - jangan buang - buah ke dalam bekas anda. Ulangi proses memetik dengan kedua-dua tangan.
- Jangan terlampau bekas anda atau cuba untuk membungkus buah ke bawah.
Memilih Ketua Tips
Sama ada anda memilih Raspberi dari taman anda atau di ladang Pick-anda-sendiri, berikut adalah beberapa tips yang perlu diingat:
- Berhati-hati bahawa kaki dan lutut anda tidak merosakkan tumbuh-tumbuhan atau buah-buahan di dalam atau di sepanjang pinggir barisan.
- Pilih hanya beri yang berwarna merah sepenuhnya. Sebahagian daun dengan tangan anda untuk mencari buah beri tersembunyi bersedia untuk tuaian.
- Tumbuh-tumbuhan tidak mempunyai duri, tetapi mereka mempunyai pelekat kecil sedikit, seperti Velcro. Mereka yang mempunyai kulit tender akan mendapati bahawa mengganggu atau menyakitkan, jadi adalah lebih baik untuk hanya touc beri! Bersyukur, beri menonjol dari yang lain daripada tumbuhan, jadi ia tidak sukar untuk melakukannya!
- Elakkan meletakkan beri dipilih di bawah sinar matahari yang lebih lama daripada yang diperlukan. Adalah lebih baik untuk meletakkan mereka di bawah naungan pokok atau turun daripada di dalam batang kereta atau di tempat duduk kereta. Cool mereka secepat mungkin selepas memetik. Raspberi boleh disimpan segar di dalam peti sejuk selama dua atau tiga hari, bergantung kepada kualiti awal berry. Selepas beberapa hari dalam simpanan, bagaimanapun, buah-buahan kehilangan warna terang dan rasa segar dan cenderung untuk menjadi layu.
Apabila anda tiba di rumah
- JANGAN cuci beri sehingga anda sudah bersedia untuk menggunakannya. Basuh menjadikan mereka lebih cenderung untuk merosakkan.
- Raspberi lebih mudah rosak daripada beri biru atau strawberi, sehingga membuat titik penyejuk mereka sebagai segera yang mungkin selepas pembelian. Suhu antara 34 dan 38 F F adalah terbaik, tetapi berhati-hati untuk tidak membekukan raspberi! (Raspberi segar amat cenderong untuk membekukan kerosakan).
- Walaupun di bawah keadaan yang ideal raspberi hanya akan menyimpan selama 1 - 2 hari di dalam peti sejuk, jadi untuk rasa terbaik dan tekstur, mengambil mereka dengan seberapa segera yang mungkin selepas pembelian.
- Menuangkannya ke dalam kuali cetek dan mengeluarkan apa-apa mushed, lembut atau reput beri
- Letakkan beberapa hari bekalan ke dalam peti sejuk, basuh dan potong topi (puncak hijau) dari yang lain dan membekukan mereka!
- Sekarang, bersedia untuk membuat Raspberry jem

Jika anda menggunakan bekas sendiri, ingat bahawa penumpukan Raspberi lebih dari 3 inci dalam akan Smush beri lebih rendah. Dishpans plastik, logam ketuhar kuali dengan 3 inci sisi tinggi dan periuk besar membuat bekas yang baik. Saya suka dengan bekas simpanan yang menggembirakan seperti yang di sebelah kanan.

No comments:
Post a Comment